Inschrijving Marktplaatsbijeenkomst Tienerscholen: Bruggen bouwen tussen PO en VO geopend!
27-03-19 * Horst
Op 27 maart organiseert De OnderwijsWerkplaats de Marktplaatsbijeenkomst Tienerscholen: Bruggen bouwen tussen PO en VO.
Tijdens deze middag krijg je een keynote van Anneke Veelen over het puberbrein. Ze zal ons mee terugnemen naar onze jeugdherinnering als puber om via neurowetenschappelijke informatie over het brein tips te geven voor de dag van morgen in het onderwijs.
Na afloop van deze keynote zijn er workshops van scholen en projecten die zich bezighouden met het thema tienerscholen. Het aanbod bestaat uit verschillende Limburgse praktijkvoorbeelden, waaronder: SOOOOL, het Connect College, project Work In Progress en PO-VO Kerkrade.
Tijdens deze Marktplaatsbijeenkomst maak je dichtbij huis kennis met innovatieve projecten in het Limburgse onderwijs en kun je inspiratie opdoen voor je eigen onderwijspraktijk.
Geheel gratis en voor iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt. Deel deze uitnodiging dus vooral met je collega's en neem hen mee naar deze bijeenkomst over Tienerscholen.
Programma
14:15 - 14:30 Inloop met een kopje koffie/thee en versnapering
14:30 - 14:35 Opening door De OnderwijsWerkplaats
14:35 - 14:40 Welkomstwoord door locatiedirectie Dendron College
14:40 - 15:10 Keynote Anneke Veelen
15:15 - 16:00 Workshop ronde 1
16:00 - 16:30 Versnapering en tijd om elkaar te ontmoeten
16:30 - 17:15 Workshop ronde 2
17:15 - 17:30 Afsluiting/Wrap-up
Locatie
Dendron College
Gebroeders van Doornelaan 124
5961 BE Horst
Wees er snel bij en schrijf je in, het aantal beschikbare plekken is beperkt!
Innovatie in het onderwijs van, voor én door ons allemaal!
Informatie over de keynote
Keynote Puberbrein door Anneke Veelen
Anneke zal ons mee terugnemen naar onze jeugdherinnering als puber om via neurowetenschappelijke informatie over het brein tips te geven voor de dag van morgen in het onderwijs.
Anneke heeft tot voor kort in haar parktijk kinderen vanaf 4 jaar begeleid die problemen hadden op sociaal-emotioneel gebied, heeft weerbaarheidstrainingen verzorgd op basisscholen in Midden-Limburg en pubers begeleid die in een gezinsvervangend tehuis wonen. Ook heeft zij binnen haar opleidingscentrum jarenlang les gegeven aan studenten die bij haar de opleiding tot SEV-trainer (Sociaal Emotionele Vorming) volgden.
Haar manier van werken sluit nauw aan bij de sociaal-emotionele vorming van het kind. De trainingen zijn steeds op maat, zowel naar leeftijd als met betrekking tot het kind als individu binnen het gezin, de groep op school of de vervangende woonvorm. Anneke startte haar carrière binnen de intramurale gezondheidszorg, waarvan zij zeven jaar werkzaam was in een verslavingskliniek.
Informatie over de workshops
Hieronder staat de beschrijving van deze workshops. U kunt twee verschillende workshops volgen. Deze kunt u kiezen op de volgende pagina.
1. Tienercollege SOOOOL10-14
Een fulltime tienercollege met 3 partners (scholenkoepel PO en 2 VO-scholen) in één jaar tijd van plan naar praktijk. Dat is Learning by Doing. Wij én onze leerlingen vertellen je graag meer over:
* De weg erheen: van idee naar projectplan
* Onderwijsvisie, keuzes en ontwikkelgroep
* Dagelijkse gang van zaken
2. Actieve workshop: 10-14 onderwijs in jouw regio!
We gaan in deze workshop actief aan de slag om de vertaalslag naar jouw project of regio te maken; we splitsen ons in subgroepen op. 10-14 is een co-creatie van docenten, leerlingen en ouders vanuit het Connect College & Wijzers in onderwijs. Cross-overs met bestaande projecten, uitgaan van de bestaande specialismen en speerpunten van scholen is het credo. Deze workshop is bedoeld voor startende 10-14 initiatieven, maar ook de reeds bestaande om hun project onder de loep te leggen.
3. Project Work In Progress: ‘Zelfs een fiets is niet vanzelfsprekend’
Op basisschool Sint Paulus is duidelijk merkbaar dat de overgang van het PO naar het VO aandacht behoeft. Het uitstroomniveau is gemiddeld, maar het vasthouden van het uitstroomniveau gedurende de eerste 2 brugklasjaren is lastig. Dit komt door de sociaaleconomische status, sociaal-emotionele problematiek en taalachterstanden. Door met het project ‘Work in progress’ in te steken op sociaal-emotionele ontwikkeling, het versterken van executieve functies, aandacht te besteden aan huiswerk en plannen en door gastlessen op middelbare scholen te faciliteren, brengen we de twee werelden dichter bij elkaar.
4. PO-VO Kerkrade: 10-14 onderwijsdroom, en dan?
Basisschool St. Ursula en de 10-14 onderwijsdroom. Hoe is dit gedachtegoed ontstaan en hoe is dit van school uit ontwikkeld? Waar staan we nu en waar willen we naar toe? Welke weg hebben we nog voor ons? Waar moeten we aan denken en waar lopen we tegenaan? Verbindingen in het land zoeken, en wie? Kun je iets meenemen naar of vertalen in je eigen situatie?
5. Het Bouwens opent haar deuren voor het PO
Op verschillende manieren werkt het Bouwens (VO in Panningen) samen met het PO. Deze samenwerking is gericht op het vroegtijdig stimuleren van basisschoolleerlingen in hun ontwikkeling in een goede samenwerking met het middelbaar onderwijs. Graag laten wij je enkele voorbeelden zien en gaan graag in gesprek met u om samen nog meer op te kunnen pakken.
Meer weten?
De OnderwijsWerkplaats organiseert met regelmaat symposia waar het Limburgse PO en VO kennis en ervaring kan delen. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je dan onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief.
Wil je meer informatie over de activiteiten van De OnderwijsWerkplaats?