Eindverslag
23-08-19 * Horst
Dendron College
Verantwoording Vrijplaats Dendron virtual reality
Dendron virtual reality heeft sinds de toekenning van de subsidie van de Onderwijswerkplaats stappen gezet om virtual reality als didactische tool in te zetten. Deze en andere toepassingen zijn tot stand gekomen in samenwerking met enthousiaste docenten en leerlingen van het Dendron VR-team. Samen hebben we gezocht naar deze relevante toepassingen of we hebben zelf toepassingen ontwikkeld.
De VR-toepassingen zijn vooral gebruikt in de HV-onderbouw bij verschillende vakgebieden zoals: levensbeschouwing, wetenschap en techniek, KvB, Frans, informatica, natuurkunde, Engels en Nederlands. Daarbij zijn er diverse projecten geweest waarbij VR is ingezet: Masterclass voor groep 8 leerlingen, een VR-project voor brugklassers VW+ en diverse informatiebijeenkomsten voor groep 8 leerlingen. Virtual reality is meer dan vijftig keer ingezet als didactisch tool (concrete doelstelling).
Het project Dendron VR heeft zich vooral afgespeeld binnen de muren van het Dendron College. Daarnaast zijn er diverse contacten gelegd met de buitenwereld. Stichting Dynamiek (PO), Bouwens van der Booije Panningen, St. Ursula Horn, Den Hulster Venlo, Pabo Venlo, Het Hooghuis Heesch, Wereldpaviljoen Steyl en onze partner VRinSchool zijn voorbeelden van instellingen waarmee we al in meer of mindere mate contact hebben gehad over het project. Deze instellingen kunnen allemaal gebruik maken van de gevonden en gemaakte content.
Daarbij is het voor VO-scholen wellicht aantrekkelijk om de werkwijze te kopiëren. Dendron VR heeft ervoor gekozen leerlingen in te zetten om content te zoeken, content te ontwikkelen, onderhoud te doen aan de apparatuur en docenten te ondersteunen bij de lessen.
Inmiddels is het project Dendron VR overgegaan in Dendron standalone VR. Hiervoor hebben we ook een subsidie ontvangen van De Onderwijswerkplaats (Buitenplaats).
Resultaten
Een aantal voorbeelden van ontwikkelde toepassingen:
Gebruikt bij lessen levensbeschouwing en natuurkunde. Leerlingen maakten een opdracht met deze app als bron.
Anne Frank VR
Gebruikt bij lessen geschiedenis en levensbeschouwing. Het geheel paste in het project rondom het jodendom en De Tweede Wereldoorlog.
Paris VR. Gebruikt bij lessen Frans.
National Geographic VR. Gebruikt bij lessen Engels.
Cospaces. Als VW+project ingezet. Leerlingen ontwikkelden zelf een virtuele omgeving.
De applicatie Round.me.
Dee zijn door leerlingen gemaakt. Virtuele tours van de school en twee andere plekken in Horst.
Er is ook een reportage gemaakt over het gebruik van VR op het Dendron College: